Raspberry Pi ile internet üzerinden radyo dinleme



Amaç
İnternet radyo ara yüzü, internetin olduğu ve priz ile gücün sağlanabileceği her yerde zorlanmadan duyulabilecek ve istenilen herhangi bir radyo kanalının dinlenmesine olanak sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Videonun tamamı: 
https://youtu.be/SVbXxNlzyrI





Malzemeler
    • Raspberry Pi Computer
    • Breadboard 
    •  Hoparlör 
    • LCD 
    • Buton (açma-kapama, kanal değiştirme,ses kontrolü)
    •  Güç için telefon USB kabloları kullanılabilir
    • İnternet 
    • Ethernet kablosu
    • En az 4GB SD Card


     Proje anlatımına başlarken ilk olarak Raspberry Pi'de kullanacağımız 4GB'lık bir SD karta ihtiyacımız olacak. SD kartı bilgisyarımıza takıyoruz ve gerekli ayarları yapmak için  güzel bir şekilde anlatmış olan bu siteyi kullandım; http://www.raspi.gen.tr/2012/08/03/debian-raspbian-kurulumu/
      SD karta gerekli kurulumu yaptıktan sonra ikinci adım Raspberry Pi'yi bilgisyara bağlamak. Raspberry Pi'yi nasıl diz üstü bilgisayara bağlayarak kullanacağımızdan bahsetmek istiyorum. Çoğu sitelerde masaüstü bilgisayarlara bağlantısından söz edilmiş. Diz üstü bilgasayara bağlamak biraz daha zor ama bu adımlardan sonra oldukça kolay. Öncelikle ağ bağlantılarını açarak yerel ağ bağlantısını ya da kablosuz ise o andaki bağlı olduğumuz bağlantıyı yandaki gibi açıyoruz ve özellikler kısmını tıklayıp paylaşım kısmındaki internet paylaşım kısmını işaretledikten sonra "ethernet"i seçip tamam deyip çıkıyoruz.
      İnternette araştırma yaparken bu konuda faydalandığım güzel bir site, biraz İngilizce biliyorsanız daha ayrıntılı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz. http://sohilpatel.org/tutorial-rasbperry-pi-desktop-on-your-laptop-screen/ 


      Raspberry Pi'yi laptop  ethernet girişine ve güç için USB uyumlu telefon şarj kablolarını kullanarak aşağıdaki şekilde bağlıyoruz.



      Sonraki işlem olarak kurmuş olduğumuz "Advance IP Scanner " programı ile tarama yaparak şekildeki gibi Raspberry Pi'nin IP adresini kopyalayıp kurmuş olduğumuz PuTTy programını çalıştırarak aşağıdaki Host name(IP adresi) kısmına yapıştırıyoruz ve Open diyoruz.

      PuTTy

      Karşımıza böyle bir ekran görüntüsü çıkacak ve
      login as:pi
      password:raspberry olarak giriş yapabiliriz.















      PuTTy ile bağlantımız yapılmış durumda ve Ağ bağlantılarından görüldüğü gibi "tanımlanamayan ağ" olarak Raspberry Pi'nin laptopa bağlantığını görüyoruz. İnternet erişimi yok yazısı sizi yanıltmasın internete bağlı bulunuyor.





      Gerekli programları indirebileceğiniz faydalı linkleri paylaşıyorum.

      PuTTy: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html

      VNC: http://www.realvnc.com/download/vnc/  
      Radyo yapımı: https://www.youtube.com/watch?v=KM4n2OtwGl0

      Vakit buldukça paylaşımlara devam edeceğim. Hatam varsa düzeltirseniz sevinirim.

      Bilgi Paylaştıkça çoğalır ;)

        Yorumlar

        Yorum Gönder